Blog


Τελευταία νέα!



Εκδόσεις!

Ανακαλύψτε εδώ τις εκδόσεις της Επίσημης Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα παιδιά!

Έκθεση εξωφύλλων comic

Έχω, Έχεις, Έχει, όλοι έχουμε Δικαιώματα!

Με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού του Europe Direct Κομοτηνής, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2008-2009 με θέμα «Έχω, Έχεις, Έχει, όλοι έχουμε Δικαιώματα!».
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους (και σε δευτερεύοντα ρόλο και τις υποχρεώσεις τους), να απορρίψουν ενδεχόμενες προκαταλήψεις τους και να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης και περιλαμβάνει πέντε μέρη συνολικής διάρκειας 90 min.

Ταυτότητα εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δράση: Ενημερωτικές συναντήσεις με μαθητές Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Κομοτηνής
Στόχοι: Ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τα δικαιώματά τους, σε συνδυασμό με τα οφέλη της ανάγνωσης ενός βιβλίου
Υλικό: Υλικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Μονάδα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, της UNICEF, του Συνηγόρου του Παιδιού και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Ένταξη στο πρόγραμμα διδασκαλίας: Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Έκφραση-Έκθεση, Κοινωνιολογία, Καλλιτεχνικά, Πληροφορική
Δεξιότητες: ανάληψη πρωτοβουλιών, κριτική σκέψη, ικανότητα ανάλυσης, συνεργασία με άλλους, αυτοαξιολόγηση

Από τι αποτελείται το πρόγραμμα:

Πρώτο μέρος:
Γνωριμία των μαθητών με τους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής και σύντομη επαφή με επιλεγμένες εκδόσεις που αναφέρονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στα δικαιώματα των παιδιών.

Δεύτερο μέρος:
Ευαισθητοποίηση των μαθητών για τον εθελοντισμό και τον ρόλο του ενεργού πολίτη, για το Europe Direct Κομοτηνής και συζήτηση γύρω από τα δικαιώματά τους.

Τρίτο μέρος:
Προβολή του εκπαιδευτικού DVD της UNICEF «Το νησί του Lucanor» διάρκειας 30 min. Η ιστορία του video αυτού διαδραματίζεται σ’ ένα νησί όπου έχουν καταφύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο 8 άνθρωποι, οι οποίοι με τα χρόνια ξέχασαν πως κάποτε ήταν κι αυτοί παιδιά και σταδιακά έχασαν την μνήμη τους. Στο νησί αυτό φτάνουν ναυαγοί 8 παιδιά τα οποία στην αρχή αντιμετωπίζονται από τους ηλικιωμένους σαν ζώα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του Μάγου Lucanor, οι ηλικιωμένοι αρχίζουν να θυμούνται και καταλαβαίνουν τι δικαιώματα έχουν τα παιδιά. Μέσα από αυτό το DVD οι μαθητές κατανοούν με διασκεδαστικό και συγκινητικό τρόπο την αξία της προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Τέταρτο μέρος:
Προβολή σύντομων animated videos της UNICEF στα οποία με έξυπνο τρόπο εμφανίζονταν κάποια από τα δικαιώματα των παιδιών. Στο τέλος κάθε video γινόταν μια μικρή συζήτηση, όπου δινόταν η αφορμή για ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Πέμπτο μέρος:
Ενεργή συμμετοχή των παιδιών μέσα από το παιχνίδι. Εφαρμογή του “theater of the oppressed” (θέατρο του καταπιεσμένου) αλλά και παιχνιδιών ανάδειξης της μοναδικότητας της προσωπικότητας. Διανομή του εικονογραφημένου παραμυθιού «Ο Ματίας και ο Αμαντού» της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Μονάδα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ακόμη, η εθελοντική ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα του παιδιού του Europe Direct Κομοτηνής δημιούργησε μια παρουσίαση (Power Point) για τα Δικαιώματα του παιδιού η οποία προβλήθηκε σε εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού.
Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση πατώντας εδώ.

Ανακαλύψτε την έκδοση «Ο Ματίας και ο Αμαντού» πατώντας εδώ.

Ανακαλύψτε το βοηθητικό εγχειρίδιο διδασκαλίας για την έκδοση «Ο Ματίας και ο Αμαντού» πατώντας εδώ.





  • Τελευταία νέα!

    Δείξε το ενδιαφέρον σου για την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή: Φύτεψε ένα δέντρο! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους νεαρούς Ευρωπαίους να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία «Φύτεψε ένα δέντρο» και να δράσουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

    Ανακάλυψε περισσότερα για την πρωτοβουλία «Φύτεψε ένα δέντρο» εδώ!

    Βρες περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εδώ!
  • Τελευταία νέα!

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τους νέους να συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες για την υγεία τους!

    Γιατί; Διότι οι συνήθειες διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε μικρή ηλικία μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών αργότερα στη ζωή μας. Η καλή υγεία είναι ουσιαστικός παράγοντας για επιτυχημένη και παραγωγική ζωή.

    Ανακαλύψτε περισσότερα πατώντας εδώ.