Blog


Τελευταία νέα!



Εκδόσεις!

Ανακαλύψτε εδώ τις εκδόσεις της Επίσημης Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα παιδιά!

Έκθεση εξωφύλλων comic

Το κλίμα αλλάζει, εμένα με νοιάζει!

Στo πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσένα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Σχολεία για το κλίμα» της εκστρατείας «Το κλίμα είναι στο χέρι σου!» η εθελοντική ομάδα Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Κομοτηνής σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Το κλίμα αλλάζει, εμένα με νοιάζει!" για μαθητές των τελευταίων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, την βιοποικιλότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανακύκλωση.

Το πρόγραμμα αυτό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών μαθητών ηλικίας από 8-12 ετών και περιλαμβάνει πέντε μέρη τα οποία έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο που να μην ξεπερνά την μια διδακτική ώρα.

Ταυτότητα εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δράση: Ενημερωτικές επισκέψεις σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου Κομοτηνής
Στόχοι: Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις κλιματικές αλλαγές και την βιοποικιλότητα των ειδών. Θα επιχειρηθεί μάλιστα και μια σύνδεση των δύο αυτών θεμάτων.
Υλικό: Υλικό του WWF Ελλάς, υλικό της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Η Αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσένα», υλικό των μελών της ομάδας κυρίως από το Διαδίκτυο.
Ένταξη στο πρόγραμμα διδασκαλίας: Αγωγή του πολίτη, φυσικές επιστήμες, μελέτη περιβάλλοντος, φυσική, τεχνολογία, βιολογία, γεωγραφία, πληροφορική.
Δεξιότητες: κριτική σκέψη, ικανότητα ανάλυσης, συνεργασία με άλλους, έρευνα, αυτοαξιολόγηση.

Από τι αποτελείται το πρόγραμμα:

Πρώτο μέρος:
Σύντομη παρουσίαση της εθελοντικής ομάδας ώστε να γίνει κατανοητό από τα παιδιά ποιοι είμαστε, τι σημαίνει ο εθελοντισμός, τι ακριβώς είναι το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής.

Δεύτερο μέρος:
Προβολή ενός ενημερωτικού animated video για τις κλιματικές αλλαγές από την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσένα».

Τρίτο μέρος:
Προβολή της παρουσίασης με power point του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών με υλικό του WWF Ελλάς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν δημιουργήσει τα μέλη της εθελοντικής ομάδας.




Κατεβάστε την παρουσίαση πατώντας εδώ.

Κατεβάστε τα σχόλια για τις διαφάνειες της παρουσίασης πατώντας εδώ.


Τέταρτο μέρος:
Προβολή του animated video του δεύτερου μέρους με ερωτήσεις προς τους μαθητές για το τι κατάλαβαν. Σύνδεση των όσων έμαθαν από την παρουσίαση με τις εικόνες του video.

Πέμπτο μέρος:
Ενεργή συμμετοχή των παιδιών μέσα από το παιχνίδι. Διανομή μικρών ιστοριών για την οικολογία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (παραμύθια για το περιβάλλον: «Το γαλάζιο νησί», «Μυστικά για το περιβάλλον», «Μαζί!», «Όμορφα που είναι τα χελιδόνια», «Ένα δώρο για τον Μπιλουλού»). Διανομή φύλλων δραστηριοτήτων με θέματα από τις κλιματικές αλλαγές και την βιοποικιλότητα. Ακόμη, στους μαθητές μοιράστηκαν αυτοκόλλητα με μηνύματα για το περιβάλλον σε μικρές διαστάσεις για να κοληθούν στις μπρίζες και σε ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, Η/Υ, ηχοσύστημα κτλ.). Σημαντικό όμως τμήμα αυτού του τελευταίου μέρους αποτελεί το επιδαπέδιο παιχνίδι του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής «Ο Βυθός» στο οποίο τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν ερωτήσεις που άπτονται της βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές.


Ανακαλύψτε τα επιδαπέδια παιχνίδια του Europe Direct Κομοτηνής πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το Φύλλο ζωγραφικής για την Δ' Δημοτικού πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το Φύλλο δραστηριότητας για την Ε' Δημοτικού πατώντας
εδώ.
Κατεβάστε το Φύλλο δραστηριότητας για την ΣΤ' Δημοτικού πατώντας
εδώ.
Κατεβάστε τα αυτοκόλλητα διαστάσεων 7.5x7.5 πατώντας
εδώ.
Κατεβάστε τα αυτοκόλλητα διαστάσεων 9.0χ7.5 πατώντας
εδώ.

Επιπλέον, για όποιον μαθητή ή μαθήτρια επιθυμούσε να καταθέσει τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς του/της, η εθελοντική ομάδα έχει ετοιμάσει ένα Λεύκωμα το οποίο είχε μαζί της στις ενημερωτικές επισκέψεις της.

Κατεβάστε το εξώφυλλο του Λευκώματος πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φύλλο Λευκώματος 1 πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φύλλο Λευκώματος 2 πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φύλλο Λευκώματος 3 πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φύλλο Λευκώματος 4 πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φύλλο Λευκώματος 5 πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φύλλο Λευκώματος 6 πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φύλλο Λευκώματος 7 πατώντας εδώ.




  • Τελευταία νέα!

    Δείξε το ενδιαφέρον σου για την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή: Φύτεψε ένα δέντρο! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους νεαρούς Ευρωπαίους να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία «Φύτεψε ένα δέντρο» και να δράσουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

    Ανακάλυψε περισσότερα για την πρωτοβουλία «Φύτεψε ένα δέντρο» εδώ!

    Βρες περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εδώ!
  • Τελευταία νέα!

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τους νέους να συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες για την υγεία τους!

    Γιατί; Διότι οι συνήθειες διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε μικρή ηλικία μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών αργότερα στη ζωή μας. Η καλή υγεία είναι ουσιαστικός παράγοντας για επιτυχημένη και παραγωγική ζωή.

    Ανακαλύψτε περισσότερα πατώντας εδώ.